23 Ocak 2014 Perşembe

Güveçte Mantarlı Et Sote


Ofiste saatler beşi geçtikten sonra karnınız acıkır ve umutsuzca yemek bloglarında gezinir, karnınızı doyurmasa da gözünüzü doyuracak bir şeyler ararsınız... İşte bu tarif böyle bir anda karşıma çıktı, benim de katkılarımla son halini aldı.

Akşam üzeri yolumu biraz uzatıp birkaç kapya biber biraz da mantar almaya gittim. Çocukluğumda babam pazar dönüşlerinde "çıntar" dediğimiz etli mantarlardan getirirdi, annem de kavurmasını yapardı. Çıntar mantarı Akdeniz ile Ege bölgelerinde yetişen yabani bir mantar türü olduğu için İstanbul'da bunlardan bulmak neredeyse imkansız, bulduğunuz mantarların da zehirli olup olmadığını anlamanız zor. O yüzden kültür mantarıyla idare etmek zorunda kaldım. Oradan buradan topladığım tariflere mantar ekledim ve ortaya güveçte mantarlı et sote çıktı.

Not: Aklınızda bulunsun; olur da bir yerlerde çıntar mantarına rastlarsanız tereddüt etmeden alın ve kavurmasını yapın. Çocukluğumda yediğim çıntar kavurmasının tadı hala damağımda... Tadarsanız siz de ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Malzemeler

300 gram kuşbaşı et (az yağlı dana eti)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
1 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı tatlı toz biber
2 yemek kaşığı domates salçası
200 gram mantar
Tuz ve karabiber
Üzeri için rendelenmiş kaşar

Yapılışı

1. Et yemekleri hazırlarken öncelikle eti düdüklü tencerede 15 dakika kadar kaynatmanız gerekiyor. Ben kırmızı eti lokum kıvamında seviyorum ve Tefal'in düdüklü tenceresini kullanıyorum. Duyduğuma göre Fissler'in düdüklü tenceresi hem eti hem de diğer yemekleri çok daha hızlı pişiriyormuş, o yüzden kendi  düdüklü tencerenizi ve damak zevkinizi esas almanızı öneririm. Eti haşlarken içerisine içme suyu koyuyorum ve sonrasında bu suyu et suyu olarak kullanıyorum.

2. Etler haşlanırken bir yandan soğanı, kapya biberi ve kırmızı biberi küçük küçük doğrayın. Bunları aynı tabağa alabilirsiniz zira hepsi birlikte pişecek. Mantarları da saplarını çıkarıp güzelce yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölüp jülyen doğrayın. Mantarların kabuklarını soymanıza gerek yok, ancak çok iyi yıkamanız şart. Son olarak bir adet orta veya büyük boy domatesin kabuğunu soyup, domatesi küp küp doğrayın.

3. Haşlanan etleri suyundan ayırıp ayrı bir kaba, et suyunu da başka bir kaba alın. Düdüklü tencerenizin içerisine 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun, ardından doğramış olduğunuz soğanı ve biberleri ilave edip pişirmeye başlayın. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmanız gerekiyor. Ardından mantarları, toz kırmızı biberi ve salçayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin.

4. Son olarak doğramış olduğunuz domatesleri ilave edin. Bir de göz kararı tuz ve karabiber ekleyip düdüklü tencerenin ağzını kapatın ve yaklaşık 10 dakika kadar pişirin (Tefal kullananlar için 2. programda/yoğun programda).

5. Yemek ocakta pişerken fırınınızı açıp 180 dereceye ayarlayın. Yemeği küçük kiremit güveç kaplarına paylaştırın ve fırına verin. Arzu ederseniz üzerlerine rendelenmiş kaşar ilave edebilirsiniz. Yemeği fırında 10 dakika kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. Kaşar ilave ettiyseniz kaşar kızarana kadar bekleyin.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder