5 Mart 2014 Çarşamba

Sodalı Börek


Merhaba,

Bugün vereceğim tarif annemin tarif defterinden aldıklarımdan biri. Hem çok kolay bir tarif hem de soda kullanıldığı için börek çok güzel kabarıyor. Annem genellikle peynirlisini yapar, çok da güzel olur annemin pişirdiği... Ben de genellikle peynirlisini yapıyorum, bazen de kıymalı veya ıspanaklı ve peynirlisini pişiriyorum. Ben hamur işleri ile patatesli harcı birbirine yakıştıramadığım için böreklerde patates kullanmıyorum, ancak siz patateslisini de deneyebilirsiniz. Uzun lafın kısası harç konusunda yaratıcılığınızı kullanmak size kalmış...

Tarifi vermeden önce küçük bir hatırlatmada bulunacağım, böreği hazırladıktan sonra güzel kabarması için en az yarım saat boyunca bekletmeniz gerekiyor. Dilerseniz hazırladığınız böreği pişirmeden buzluğa atabilir, tüketmek istediğinizde doğrudan fırına atabilirsiniz.

Malzemeler
(Ispanaklı börek için)
1 adet orta boy soğan
Yarım kilogram sapları alınmış ve doğranmış ıspanak
Bir miktar beyaz peynir
Harcı için 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ve karabiber

3 adet hazır yufka
1 adet orta boy yumurta
1 çay bardağından daha az sıvı yağ
1 şişe maden suyu (sade soda)
Üzerine serpmek için çörek otu ve susam

Hazırlanışı
1. Böreğin harcını hazırlamak için soğanları ince ince doğrayın ve yaklaşık 2 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Bu esnada yarım kilogram ıspanağın saplarını kesin ve ıspanakları iyice yıkayın. Mümkünse bir süre sirkeli suda bekletin.

Not: Sirkeli su mükemmel bir dezenfektan. Salata hazırlarken veya ıspanak pişirirken marulları, ıspanak yapraklarını vs. ıslatacağınız suya birkaç damla sirke damlatabilirsiniz.

2. Hafifçe pembeleşen soğanlara yıkayıp iri iri doğradığınız ıspanakları ekleyin ve ıspanakları kavurun.

3. Yufkalarınızdan birini böreği pişireceğiniz tepsiye serin. Bu işlemi temiz bir zemin üzerinde yapın zira yufkanın kenarları dışta kalacak. Ardından ikinci yufkayı parçalara ayırıp bu parçaları ilk yufkanın üzerine buruşuk bir biçimde yerleştirin. Üçüncü yufkayı ortadan ikiye bölün ve birinci parçasını aynı şekilde tepsinin içine yerleştirin.

4. Ispanaklı harca tuz ve karabiber ilave edin. Ispanaklar piştikten sonra fazla suyu süzün ve ıspanaklı karışıma peyniri ekleyin. Hazırlamış olduğunuz harcı yufkaların üzerine eşit biçimde yayın.

5. Ardından üçüncü yufkanın son parçası ile harcın üzerini örtün. Son olarak tepsinin el altına serdiğiniz yufkanın kenarlarını tişört katlar gibi böreğin üzerine doğru katlayın.

6. Şimdi sıra geldi böreğin üzerine dökülecek karışımı hazırlamaya; sıvı yağı, maden suyunu (oda sıcaklığında olmasına özen gösterin) ve yumurtayı bir kapta karıştırıp çırpın.

7. Böreği dilimleyin, ardından bu sıvı karışımı kuru hiçbir kısmı kalmayacak şekilde böreğin üzerine dökün. Bu işlemi yavaş yavaş yapın. Böreği en az yarım saat dinlenmeye bırakın ki suyunu çeksin. Ardından üzerine çörek otu ve susam döküp; böreği önceden 180 C derecede ısıttığınız fırına verin ve üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder