30 Kasım 2013 Cumartesi

Napoli’den Sofralarımıza Gelen Lezzet: Lazanya!



Tadı damaklardan silinmeyen bir İtalyan tarifi olan lazanyanın tarihi de en az lezzeti kadar görkemli. Lazanya kelimesinin Yunancadaki “lasagnum” sözcüğünden türediği varsayılıyor. Bu sözcük “kap, nihale” gibi anlamlara geliyor. Bir zamanlar lazanyanın pişirildiği kaba bu ad verilirken, bir dönem “lasagnum” ifadesi pişirilen yemeğin kabıyla birlikte servis edilmesi anlamında kullanılmış. Sonraları bizim bugün “lazanya” (lasagna) olarak adlandırdığımız bu leziz yemek bu ad ile anılır olmuş. Okuduklarımdan yola çıkarak lazanyanın uzun yolculuğunun kısa tarifi böyle…
Günümüzde lazanya yalnızca İtalyanlar değil, dünyanın dört bir köşesinden yüz binlerce kişi tarafından sevilen ve beğenilerek tüketilen bir yemek. Üstelik yapımı da oldukça kolay. Lazanyanın hasını tadabileceğiniz bölge Napoli bölgesi, ancak bu lezzeti sofralarınıza taşımanız da pekala mümkün. İşte tarifi;

Malzemeler

Harcı için;

8 yaprak lazanya
300 gr kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük boy veya 2 orta boy soğan
2-3 diş sarmısak
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 adet kapya biber
2 adet domates
Tuz, karabiber, tatlı toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı domates salçası
Beşamel sos için
8 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tereyağı
Aldığı kadar süt
Tuz ve karabiber

Üzeri için;

Kaşar peyniri veya parmesan

Yapılışı

Ben öncelikle kıymalı harcı hazırlayarak işe koyuldum, zira beşamel sosumuzun sıcak olması gerekiyor. İlk olarak 3 yemek kaşığı sıvı yağı, küp küp doğranmış soğanları ve sarımsağı bir tavaya alıp kavurun. Ardından rendelenmiş havuçları, küp küp doğranmış kapya biberi ve kıymayı ilave edin. Salçayı ve tatlı toz kırmızı biberi bu karışıma ekledikten sonra kıymanın rengi değişene kadar güzelce kavurun.

Daha sonra domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın ve kıymalı karışıma ilave edin. Domatesleri ilave ettikten sonra harcı domatesler suyunu tamamen çekene kadar kısık ateşte kavurun. Son olarak harca tuzu ve karabiberi ilave edin.
Not: Dilerseniz harca rendelenmiş kereviz ve muskat ilave edebilirsiniz, ancak ben tercih etmiyorum.
Beşamel sos için tereyağını bir tencereye alıp eritin, ardından unu ilave edip un helvası yapar gibi güzelce kavurun. Daha sonra yavaş yavaş sütü ilave edin. Sütün çok soğuk olmaması gerekiyor. Bir de karışımımız ne kadar süt alır tam olarak kestirmek zor olduğundan sütü azar azar ilave etmek önemli. Sütü ilave ederken sosu sürekli olarak karıştırmayı ihmal etmeyin. Yoksa sosunuz topaklanır.

Muhallebi kıvamında bir karışım elde ettikten sonra tuzu ve karabiberi ilave edin.


Püf Noktaları!

- Süt soğuk olmamalı ve unun üzerine boca edilmemeli, yavaş yavaş ilave edilmeli.
- Bu esnada sos kesintisiz olarak karıştırılmalı.
- Sos mümkünse teflon tavada ve kısık ateşte pişirilmeli.
- Tuz ve karabiber en son ilave edilmeli.

Ben dört kişilik lazanya yaptığım için kare bir borcam kullandım, iki yaprak lazanya (Barilla’nın lazanyası satılıyor, onu kullanabilirsiniz. Lazanya yapraklarını kaynatmanıza hiç gerek yok!) yan yana kare borcama tam geldi.
Her şey hazır olduktan sonra borcama iki yaprak lazanya yerleştirip üzerine beşamel sos ve kıymalı harçtan ekleyin. Bu işlemi dört kez tekrarladıktan sonra lazanyayı 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
Beşamel sosun üzeri iyice kızarana kadar lazanyayı pişirdikten sonra, borcamı fırından çıkarın ve en üste ince ince doğranmış kaşarları veya rendelenmiş parmesan peynirini yayın. Kaşar peynirinin üzeri iyice kızardıktan sonra lazanyanızı fırından çıkarın.
Ben lazanyamı bolca yeşil salata, içi peynirle doldurulmuş jalapeno biber ve kurutulmuş domates eşliğinde ikram ettim. Size de tavsiye ederim.

Afiyet olsun!

Not: Orijinal lazanya parmesan ile pişirilir, ancak evde kaşar peyniri olduğu için onu kullandım. Siz parmesan ilave ederseniz tarif çok daha lezzetli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder