30 Kasım 2013 Cumartesi

Fırında Karnıyarık


Malzemeler

- 6 adet orta boy patlıcan
- 300 gr. az yağlı kıyma
- 1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy soğan
- 3-4 diş sarmısak
- 1 su bardağı ay çiçek yağı (patlıcanları kızartmak için)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (yemeğin harcı için)
- 5 adet orta boy domates (4’ü harç için, 1’i süsleme için)
- 1 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
- 5-6 adet sivri biber
- 3 yemek kaşığı salça (2 yemek kaşığı harcı için, 1 yemek kaşığı da sosu için)
- 2-3 yemek kaşığı tuz (Patlıcanları ıslamak için)
- Tuz, karabiber (Harç için)
- Et suyu

Yapılışı

İlk olarak patlıcanların saplarını kısaltın. Patlıcanları alacalı alacalı soyduktan sonra ortalarını boydan boya çizin. Patlıcanları alttan delmemeye özen gösterin. Ardından bir kaba bolca su koyup suya 2-3 yemek kaşığı tuz ilave ettikten sonra patlıcanları yaklaşık yarım saat dinlenmek üzere suya bırakın.

Patlıcanları kararmamaları için tuzlu suda beklettikten sonra yıkayın, bir peçete yardımıyla kurulayın ve bir bardak ay çiçek yağında renkleri değişip patlıcanlar tamamen yumuşayıncaya kadar kızartın.

Bu sırada 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını bir tavaya alın. Soğanı ve sarmısağı küp küp doğradıktan sonra tavada pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı soğan ve sarmısağa ilave edin ve kıyma bir kez suyunu salıp yeniden çekene kadar kavurun.
Dört adet orta boy domatesi küp küp doğrayın. Kıymalı karışımın içerisine önce 2 yemek kaşığı salçayı ve 1 yemek kaşığı yemeklik tatlı kırmızı biberi ilave edin. Arından küp küp doğramış olduğunuz domatesleri harca ilave edip domatesler suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Ardından harca tuz ve karabiber ekleyin.

Kızarmış olan patlıcanları bir peçetenin üzerine alıp yağlarını süzün. Ardından patlıcanları büyükçe bir tepsiye veya borcama alıp ortalarını bir maşa veya çatal yardımıyla açın.
Hazırlamış olduğunuz harcı patlıcanların içine doldurun, üzerine yuvarlak yuvarlak kestiğiniz domatesleri, en üste de tavada hafifçe kızarttığınız biberleri yerleştirin.

Son olarak bir bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı salçayı ve et suyunu ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Bu karışımı tepsinin kenarından dökün (doğrudan patlıcanların üzerine boca etmeyin) ve karnıyarıkları önceden ısıtılmış fırında (180 derece) 25-30 dakika pişirin.

Not: Ben karnıyarık yaptığımda yanında muhakkak pirinç pilavı yapar, yanında yoğurtla ikram ederim. Karnıyarık ve pilav birbirine yakışan bir ikili, sizin de öyle yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder