5 Şubat 2014 Çarşamba

Beşamel Soslu Tavuk ve Pilav Yapmanı Püf Noktaları

Kepekli Pirinç Pilavı ve Beşamel Soslu Tavuk
Merhaba,

Bugün paylaşacağım tarifi yemeğe misafir çağırırsanız ve iki ayağınız bir pabuca girerse (ki benim genellikle öyle oluyor) B planı olarak devreye sokmanızı öneriyorum. Hem hazırlanışı çok kolay hem de çok lezzetli oluyor.

Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
1 kavanoz garnitür (taze sebzeler ile kendiniz de hazırlayabilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı un
Yeterli miktarda süt (yaklaşık 2 su bardağı)
Tuz ve karabiber
Bir su bardağı rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı:

1. Tavukları isterseniz bütün olarak isterseniz küp küp doğradıktan sonra güzelce haşlayın. Ben tavukları düdüklü tencerede yaklaşık 30 dakika boyunca haşladım. Haşlanan tavukları didin ve küçük boy kare borcamın tabanına yayın.

2. Tavukların üzerine suyunu süzüp yıkadığınız garnitürü yayın.

3. Beşamel sosu hazırlamak için teflon tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyup üzerine unu ekleyin. Unu yağ ile güzelce kavurduktan sonra yavaş yavaş sütü ilave etmeye başlayın. Sütü ilave ederken bir yandan da hiç durmadan karıştırmanız gerekiyor. Karıştırırsanız unlar topak topak olmaz. Bu yemeğin tek püf noktası bu! Muhallebi kıvamında bir karışım elde edene kadar azar azar süt eklemeniz gerekiyor. 

Son olarak karışıma göz kararı tuz ve karabiber ekleyin.

4. Garnitürün üzerine hazırladığınız beşamel sosu yayın, ardından rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve yemeğinizi önceden 180 C derecede ısıtılmış fırına verin ve kaşar peyniri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

Fırından yeni çıkmış beşamel soslu tavuk...

Ben beşamel soslu tavuğun yanına kepekli pirinçten pilav yapmıştım. Beşamel soslu tavuk tarifinin ardından bonus olarak tane tane pilav yapmanın püf noktalarını da paylaşayım istedim zira pilav hem hazırlanışı en kolay olan yemeklerden biri hem de kıvamını tutturmak ustalık istiyor.

Tane Tane Pilav Yapmanın Püf Noktaları
Pilav yapmak için kullanılan üç farklı yöntem bulunuyor: kavurma, salma ve haşlama. Ben kavurma yöntemini tercih ediyorum, sizin de öyle yapmanızı öneririm. Püf noktalarımız ise şunlar:

- Ölçü pirincin cinsine göre farklılık gösterse de normalde ölçü bire bir buçuktur. Yani bir bardak pirinç için yaklaşık bir buçuk bardak su kullanmanız gerekiyor. Pirinci bir saat önceden tuzlu sıcak suya bastırın ve pilav hazırlarken tavuk suyu veya et suyu kullanmaya dikkat edin.

- Pirinci ister suda bekletin ister bekletmeyin pişirmeden önce soğuk su ile yıkayın ve nişastasının akmasını sağlayın ki pilavınız lapa olmasın.

- Yağ kullanırken yarı yarıya tereyağ ve sıvı yağ kullanırsanız hem pilavınız lezzetli olur hem de pirinç taneleri daha parlak görünür.

- Pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsanız pişerken içerisine 1-2 damla limon suyu eklemeniz kâfi. Ben kepekli pirinç kullandığım için pilavım daha koyu renkli görünüyor.

- Pilav yaparken tencere seçimi de çok önemli. Çok derin olmayan yayvan ve teflon bir tencere kullanmalısınız. 

- Son olarak içerisine suyu eklemeden önce pirinci iyice kavurmanız gerekiyor. Bir diğer önemli husus da pilavı pişerken kesinlikle karıştırmamanız! Pilavı sürekli karıştırırsanız pirincin içerisindeki nişasta açığa çıkacağı için pilavınız lapa olur.

 - Pilavın piştiğini pirinçlerin göz göz olmasından anlayacaksınız. Pirinçler göz göz olmuş ise pilavınız hazır demektir altını kapatın ve mümkün ise delikli bir kaşık yardımıyla pilavınızı karıştırın ki buharı daha çabuk çıksın. Pilavın üzerine kâğıt peçete veya temiz bir havlu örtün ve demlenmeye bırakın.

- Pirinçler tam olarak pişmedi ise pilavın içerisine bir miktar kaynar su ekleyip pilavı bir müddet daha pişirebilirsiniz.

Ben ilk kez pirinç almak için markete gittiğimde pirinç çeşitlerini görüp epey şaşırmıştım. "Pirincin de bu kadar çeşidi olur muymuş?" demiştim kendi kendime, oluyormuş. Yazımın sonunda pirinç çeşitleri hakkında kısaca bir şeyler paylaşmak istedim zira kullandığınız pirincin cinsine göre pilavınızın tadı ve kullanacağınız su miktarları değişiklik gösterecektir:

Basmati Pirinci: Dünyada pirincin prensesi olarak kabul gören Basmati pirinci, Himalaya Dağları'nın eteklerinde konuşlanan topraklarda sınırlı sayıda imal edilmektedir. Dolayısıyla fiyatı da çok daha yüksek. En önemli özelliği pişirildikten sonra kendi boyunun iki katı kadar uzaması ve kavrulmuş fındığı andıran bir kokusunun olması. Bu pirinçten pilav yapacaksanız ölçü bire iki (bir bardak pirinç için iki bardak su).

Jasmine Pirinç: Jasmine, beyaz ve uzun taneli bir pirinç türü. Kendine has bir kokusu ve hafif şekerli bir tadı var, Tayland'ın en önemli ürünlerinden biri. Pilav için ölçü bire iki.

Calrose Pirinç: Adından anlaşılacağı üzere Amerika'nın Californiya bölgesinden ithal edilen bir pirinç türü Calrose. Sıkça tercih edilmemesinin ve fiyatının tuzlu olmasının sebebi su çekme oranının sabit olması ve tekrar ısıtıldıktan sonra kırılmaması.

Osmancık Pirinç: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve 2000 yılından sonra ekimi yapılan, ilk Türkiye menşeli pirinç.

Baldo Pirinç: Daha tombul ve lezzetli olan pirinç türü. Ben pilav pişirirken baldo ve kepekli pirinç tercih ediyorum. Pirinç alırken geldiği yörenin yanı sıra nem tutma oranına, farklı pirinç türlerinin karıştırılıp karıştırılmadığına ve kırık taneli olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Pirincin nem tutma oranı %14'ün altında olmalıdır.

Karıştırılmış ve rutubetli pirinçten yapılan pilav genellikle lapa lapa olur. Dolayısıyla pilavınızın lapa olması sizin maharetiniz kadar elinizdeki pirince de bağlı. Çinlilerin dediği gibi "Gelin ne kadar hamarat olursa olsun pirinç yoksa pilav yapamaz". 

Kepekli Pirinç: Kepekli pirinç, çeltiğin kavuzlama tekniğine uygun olarak soyulması sonucu elde edilir. Başka bir ifadeyle kepek pirincin üzerinde muhafaza edilir. Her cins pirinçten kepekli pirinç üretilebilir, ancak baldo pirinçten üretilen kepekli pirinci tercih etmenizi öneririm.

Sevgiler,
Puku





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder