12 Ocak 2014 Pazar

Hünkar Beğendi




Merhaba,

Hafta içi çok yoğun çalıştığım ve akşamları kendime zaman ayırmaya bile vaktim kalmadığı için ne zamandır paylaşmak isteyip de paylaşamadığım hünkâr beğendi tarifi bugüne kısmet oldu. Patlıcan yemekleriyle aram hiç de iyi olmamasına rağmen en sevdiğim yemek hünkâr beğendi, yapmayı ilk öğrendiğim yemeklerden biri de bu. 

Siz de ilk kez deneyecekseniz, hiç telaş yapmayın. Düdüklü tencereler ve buharda pişirme aparatları sayesinde pişiremeyeceğiniz yemek yok!

Şimdi derin bir nefes alın ve mutfakta hazırlıklar başlasın...

Malzemeler
3 yemek kaşığı sıvıyağ (ayçiçek veya mısır özü)
250 gr kuşbaşı dana eti
1 adet orta boy soğan
2-3 diş sarmısak
Tatlı toz biber
2 yemek kaşığı salça
Yaklaşık 1,5 su bardağı su
Tuz ve karabiber

Beğendi için;
4 yemek kaşığı un
3 adet orta boy patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
Aldığı kadar süt
Tuz ve karabiber

Yapılışı
1. Öncelikle patlıcanları soyup, küp küp doğrayın ve bir kase tuzlu suyun içerisinde yarım saat kadar bekletin.
Ardından kuşbaşı eti yıkayıp düdüklü tencereye yerleştirin, etin içerisine 1,5 su bardağı (etin üstünü örtecek kadar) içme suyu ilave edin. 

2. Düdüklü tencerenizin buharda pişirme aparatı var ise küp küp doğradığınız patlıcanları onun üzerine yerleştirip etlerin buharında pişmeye bırakın. Buharda pişirme aparatınız yok ise patlıcanları ocağın üzerinde közlemeniz, ardından kabuklarını soymanız gerekecek.

3. Haşlanmış etleri, patlıcanları ve et suyunu ayrı ayrı kaplara alın. Haşlanmış patlıcanları rondodan geçirin ve beklemeye bırakın.

4. Eş zamanlı olarak soğanı soyup küp küp doğrayın. Boşalttığınız düdüklü tencerenin içerisine yaklaşık 3 kaşık sıvıyağ koyun, daha sonra da küp küp doğranmış soğanlar ile sarmısakları ilave edin. Soğanları pembeleşinceye kadar soteleyin. Bu sırada soğanların üzerine yaklaşık 1 yemek kaşığı tatlı biber tozunu ve 2 kaşık domates salçasını ilave edin. Soğanları güzelce pişirdikten sonra etleri ve suyu ekleyip pişirin. Kapağı kapatmadan önce göz kararı tuz ve karabiber (2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber) eklemeyi unutmayın.

Etleri düdüklü tencerede 15 dakika kadar pişirin. Düdüklü tencerede pişirilen yemekler için kesin bir süre vermek neredeyse imkansız zira pişirme süreleri markadan markaya değişiklik gösteriyor. Ben Tefal'in Acticook düdüklü tenceresini kullanıyorum ve etlerin lokum kıvamında olması için 17-18 dakika pişiriyorum.

5. Etler pişerken teflon bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı koyup yağı eritin. Yağ eridikten sonra içerisine 4 yemek kaşığı un ekleyin ve unu güzelce kavurun. Un kavrulduktan sonra yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. 

Püf Noktası!: Sütün yavaş yavaş ilave edilmesi ve beğendinin sürekli olarak karıştırılması gerekiyor.

6. Muhallebi kıvamında bir karışım elde edene kadar süt ilave edin. Ben yaklaşık bir bardak süt kullanıyorum. Ardından karışıma tuz ve karabiber ile rondodan geçirmiş olduğunuz patlıcanları ilave edin. Beğendiyi bir süre daha pişirdikten sonra altını kapatın.

Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder