5 Mayıs 2014 Pazartesi

Annemin Keki


Merhaba,

Herkesin tarif defterinde "Annemin..." diye başlayan bir tarif vardır. Benim tarif defterim de bu tür tariflerle dolu... Benim kek yapma isteğim annemin içerisinde bolca "göz kararı" ölçüsünün yer aldığı tarifleriyle birleşince kek denemelerim yılan hikâyesine dönüştü, hatta kuzenimle aynı evi paylaştığımız üniversite yıllarında espri konusu da oldu.

Kimse annesinin karnından mükemmel bir aşçı olarak doğmaz. "Ben yaptım, oldu" diyenlere inanmayın ve bu yüzden mutfağa girmemezlik yapmayın sakın. Tabii ki güzel bir damak tadı olanlar ve biraz da el becerisi olanlar mutfakta harikalar yaratırlar, ancak elinizde iyi bir tarif varsa ve istekliyseniz siz de güzel yemek yapabilirsiniz.

Ben de çocukken yemek yapmaya başladım desem yalan olur. Evet, çok istekli olduğum doğruydu; ancak ben mutfakta denemeler yapmayı ve annemin öğle uykusuna daldığı vakitlerde krep yapıp mahalledeki tüm çocukları bize toplamayı severdim yemek yapmayı değil... Liseyi de annemden ve babamdan uzakta yatılı okulda okudum; ancak yatakhaneye değil ocak, kahve makinesi sokmak bile yasaktı. 
Ne zaman üniversiteye geldim ve kendi mutfağımızın olduğu bir yurda çıktım işte o zaman ufak tefek denemeler yapmaya başladım. Tabii ki her denemem başarıyla sonuçlanmadı ancak çocukluğumdan beri çok inatçı bir yapıya sahibim, bu işin de peşini bırakmadım. 

Annemden meşhur kekinin tarifini aldığımda bu işin altından kolaylıkla kalkabileceğimi düşünmüştüm. Ne var ki henüz "gözümün kararı" oluşmadığından üst üste yaptığım denemelerin hiçbirinde hayalimdeki kek kıvamını tutturamadım. Sonra aklıma ortası delik kek kalıplarından almak ve İnternetteki tarifleri karıştırmak geldi. Eureka! Annemin tarifini alıp da Oktay Usta'nın verdiği un ölçüsünü kullanınca içi yumuşacık, lezzetli ve çok güzel kabaran bir kek çıktı fırından. 
Onca keki fırından çıkar çıkmaz çöpe döken, kek denemeleri yaptığım kuzenim tarafından anlaşılmasın diye kek malzemelerini bile saklayan ben değilmişim gibi :)

İşte o gün bu gündür bu tarifi kullanıyorum. Keki bazen kakaolu ve portakal kabuklu, bazen damla çikolatalı bazen de kuru kayısılı ve cevizli yapıyorum. Kısaca içerisine ne istersem onu ekliyorum. Lafı daha fazla uzatmadan tarifi vereceğim:

Malzemeler:
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket şekerli vanilin
1 paket hamur kabartma tozu
3 su bardağı un
2 avuç damla çikolata

Hazırlanışı:
1. Öncelikle yumurtaları ve toz şekeri mikser ile krema kıvamında bir karışım elde edene kadar çırpın.
2. Ardından sıvı yağı ve sütü ilave edip karışımı çırpmaya devam edin. Son olarak unu yavaş yavaş ve eleyerek kek karışımına ilave edin.
3. Hamur kabartma tozunu ve şekerli vanilini un ile birlikte eklemeyi unutmayın. Kabartma tozu koymayı unutmak en sık yapılan hatalardan bu yüzden bir şeyler hazırlamaya başlarken tarife eklenecek her şeyi önceden çıkarıp tezgahın üzerine koyuyorum. 
4. Son olarak keki neli yapmak istiyorsanız onu ekleyin. Ben iki avuç kadar damla çikolata ekledim. Ardından kek hamurunu ahşap bir kaşıkla alttan üste doğru karıştırın ve karışımı yağlanmış kek kalıbına dökün.
5. Keki 180 C derecede önceden ısıtılmış fırında, kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder